Mamy dla Was na święta przepis naszych babć – ciasteczka amoniaczki 🙂 Kruchutkie i pachnące – idealne na świąteczny stół.
Aby przygotować amoniaczki potrzeba:
1/4 szklanki kwaśnej gęstej śmietany
1/2 łyżeczki amoniaku
250g mąki
16g (1 opakowanie) cukru wanilinowego
150g cukru
3 żółtka (lub jedno jajko)
Amoniak wymieszaj ze śmietaną. Na stolnicę wysyp mąkę, następnie dodaj zimne masło, cukier wanilinowy i zwykły.
Składniki amoniaczków wymieszaj ze sobą, rozcierając aż powstanie drobna kruszonka. Dodaj jajko i zagnieć ciasto w kulkę.
Rozwałkuj ciasto, a foremkami wytnij kształty ciasteczek jakie tylko chcesz 🙂
Nagrzej piekarnik na 180 stopni , piecz 15 minut aż amoniaczki się zarumienią.
Smacznego! 🙂