Tradycyjne ciasteczka amoniaczki – przepis

Dzieci i mama przygotowujący w kuchni ciasteczka amoniaczki

Mamy dla Was na święta przepis naszych babć – ciasteczka amoniaczki 🙂 Kruchutkie i pachnące – idealne na świąteczny stół.

Aby przygotować amoniaczki potrzeba:

1/4 szklanki kwaśnej gęstej śmietany

1/2 łyżeczki amoniaku

250g mąki

16g (1 opakowanie) cukru wanilinowego

150g cukru

3 żółtka (lub jedno jajko)

Amoniak wymieszaj ze śmietaną. Na stolnicę wysyp mąkę, następnie dodaj zimne masło, cukier wanilinowy i zwykły.

Składniki amoniaczków wymieszaj ze sobą, rozcierając aż powstanie drobna kruszonka. Dodaj jajko i zagnieć ciasto w kulkę.

Rozwałkuj ciasto, a foremkami wytnij kształty ciasteczek jakie tylko chcesz 🙂

Nagrzej piekarnik na 180 stopni , piecz 15 minut aż amoniaczki się zarumienią.

Smacznego! 🙂